2012. augusztus 7., kedd

NYÁR-18. hét-KEDD - Rakott krumpli de luxe




Mert mi így szeretjük, padlizsánnal, paradicsommal, Besamel mártással, füstölt tarjával és főtt tojással rétegezve. 2 kg krumpliból készítettem, hogy repetázni is tudjon mindenki belőle:)

Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):

2 kg krumpli 238 Ft
1 nagyobb padlizsán 289 Ft
3 db paradicsom 89 Ft
10 dkg főtt, füstölt tarja 229 Ft
1 nagy pohár tejföl 189 Ft
a Besamel mártáshoz vaj-liszt-tej
3 db keményre főtt tojás 114 Ft
só, bors
piros fűszerpaprika őrlemény
(Vegeta)
-----------------------------
összesen kb. 1200 Ft

A krumplit főzzük meg héjastul egy nagyobb fazékban, majd hűtsük ki (ne főzzük teljesen szét, viszont teljesen -vagy esetleg langyosra- hűtsük ki, így szeleteléskor nem fog szétesni). A tojásokat főzzük keményre (10 perc), a padlizsánt mossuk meg, két végét nyisszantsuk le, vágjuk kb. fél cm vastag karikákra és száraz serpenyőben mindkét oldalát süssük barnára. Közben sózzuk és borsozzuk meg. A paradicsomokat szintén szeleteljük vékony karikákra.

A kihűlt krumpli héját hámozzuk le és karikázzuk fel, majd a felét tegyük le egy rétegben egy olajjal vékonyan kikent hőálló tálba. Sózzuk, borsozzuk (esetleg Vegetázzuk) meg, majd terítsük szét rajta a padlizsánt, majd a vékonyan felszeletelt tarját. Erre kerüljön a szintén kihűlt állapotban vékonyan felkarikázott főtt tojás (sózzuk meg), majd öntsük rá az egészre a Besamel mártást. A mártásra a maradék krumpli kerül, amit fedjünk be a sóval (és Vegetával) ízesített tejföllel. A tejföl tetején osszuk el a paradicsomot, díszítés gyanánt szórjuk meg a fűszerpaprikával és az egész ételt toljuk forró sütőbe, ahol addig süssük, amíg az étel átmelegszik.

TIPP: a mártásba szoktam tenni aprított petrezselyemzöldet, de most nem volt otthon, illetve reszelt sajt is szokott kerülni a paradicsom tetejére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése